Kouluratsastus

Kouluratsastus on ratsastuksen laji, missä hevonen ja ratsastaja pyrkivät suorittamaan sileällä radalla ennalta määrätyt liikesarjat mahdollisimman tarkasti ja laadukkaasti. Lajiin kuuluu ratsastajan ja hevosen eleetön vuorovaikutus ja katsojan silmissä sen tulisi olla lähes näkymätöntä. Kouluratsastus on olympialaji. Kouluratsastusta pidetään eurooppalaisessa ratsastusperinteessä kaiken ratsastuksen perustana. Kouluratsastuksen liikkeet ovat lajin tavoitteisiin nähden hyödyllisiä liikkeitä ja hevonen käyttää liikkuessaan koko lihaksistoaan oikeaoppisesti kantaen suurimman osan painosta takajaloillaan. Kouluratsastuksessa tavoitteena on hevosen hienovarainen ja täsmällinen hallinta kaikissa askellajeissa käynnissä, ravissa ja laukassa, ja lajissa haetaan hevosen lihaksiston hallintaa, liikkeiden voiman kehittymistä, notkeutta ja symmetrisyyttä.

Jo antiikin aikoina

Historiasta voi lukea kuinka klassista kouluratsastusta on harrastettu jo noin 430-355 eaa Kreikassa. Kreikkalainen Ksenofon kirjoitti ratsastuksesta taiteena ja tieteenä ja nykyinen kouluratsastus perustuu tähän klassiseen kouluratsastukseen, joka otettiin uudelleen käyttöön renesanssiaikana 1400-luvulla Korkea kouluratsastus sen sijaan kehitettiin vuonna 1572 Itävallassa perustetussa Espanjalaisessa ratsastuskoulussa ja ranskalaisessa Saumurin Cadre Noir-ratsastuskoulussa.

Nykytilanne

Nykyään kouluratsastuksen kärkimaita ovat Saksa ja Hollanti. Myös USA, Espanja ja Ruotsi ovat lajissa menestystä saaneita maita. Suomalaisista ratsastajista menestynein on Kyra Kyrklund joka kilpaili 70-luvulta aina vuoden 1990 maailmanmestaruus hopeaan ja maailmancupin voittoon 1991 ja kolme kertaa viidennelle sijalle olympialaisissa 1980, 1988 sekä 1992.